image

Στις 6 Ιουνίου 2019, ψηφίστηκαν ο Ν. 4619/2019 – Κύρωση του Ποινικού Κώδικα και ο Ν. 4620/2019 – Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Α’ 96), με έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.  

Ο νέος Ποινικός Κώδικας κυρίως εστιάζει σε εγκλήματα οικονομικής φύσης και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Προστατεύει σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό τους ανηλίκους και τα αδύναμα άτομα, υπό την έννοια του νόμου ενώ έχουν τροποποιηθεί πολλά πράγματα στην εγκληματική οργάνωση και στην επικίνδυνη οδήγηση στο δρόμο. Ενδεικτικά κάποιες σημαντικές αλλαγές, στον Ποινικό Κώδικα είναι: 

  • η αλλαγή των ποινών, πχ. η κάθειρξη δεν θα είναι μέχρι 20 έτη αλλά πλέον μέχρι 15.
  • Επίσης, ότι δεν υπάρχει πια η μετατροπή μιας ποινής φυλάκισης σε χρηματική ποινή αφού θα γίνεται μετατροπή της σε κοινωφελή εργασία.
  • Καταργούνται τα πταίσματα και τα πλημμελήματα χωρίζονται σε βαριά και ελαφριά.

Ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη δομή του προηγούμενου, αλλά ως προς το περιεχόμενό του περιέχει σημαντικές καινοτομίες.

Αξιολογείται καταρχήν θετικά αν και κάποιες αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις του θα κριθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην πράξη, όπως ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής, ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης και η έκδοση ποινικής διαταγής για ελαφριάς φύσης πλημμελήματα. Πρόκειται για θεσμούς, που σκοπό έχουν να επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης και να εμπεδωθεί στους πολίτες και στη δικαστική συνείδηση ότι η αποκατάσταση της δικαιικής ειρήνης μπορεί να γίνει και μέσα από την καταλαγή και τη συνεννόηση μεταξύ των μερών.

Κατ' άρθρον αντιπαραβολή των διατάξεων ισχύοντος και νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με βάση τους νόμους 4619 και 4620. Πηγή www.lawspot.gr