Περί τα τέλη Νοεμβρίου και μετά από μία πολυετή προσπάθεια νομοθετικής εισαγωγής της Διαμεσολάβησης στο δικαιϊκό σύστημα, η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είπε, εν τέλει, ομόφωνα «ναι» στο σχετικό νομοσχέδιο και δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4640/2019 (ΦΕΚ 190/30.11.2019 Α) για τη Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.
Τί είναι όμως η Διαμεσολάβηση; Η Διαμεσολάβηση είναι η «κορωνίδα» των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, και ειδικότερα αστικών και εμπορικών διαφορών που είναι ΔΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΩΣ κατά το ουσιαστικό δίκαιο, στην οποία τα μέρη με τη συνδρομή του Διαμεσολαβητή, δηλαδή ενός τρίτου προς αυτά ουδέτερου προσώπου, διαπραγματεύονται προκειμένου να καταλήξουν σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική λύση της διαφοράς, χωρίς την ανάγκη να προσφύγουν σε μία χρονοβόρα και δαπανηρή δικαστική διαμάχη. Η συμφωνία που επιτυγχάνεται κατά την ανωτέρω διαδικασία, μετατρέπεται άμεσα σε Εκτελεστό Τίτλο. Αυτό αποτελεί άλλωστε ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης σε σχέση με τους άλλους τρόπους επίλυσης διαφορών (δικαστήρια, διαιτησία).
Ο ρόλος του δικηγόρου στα πλαίσια του ως άνω θεσμού, αφού πλέον είναι υποχρεωτική η πρώτη συνεδρίαση υπό το νέο νομικό καθεστώς (άρθρο 6 Ν.4640/2019), είναι πολύ σημαντικός καθώς ο πληρεξούσιος δικηγόρος όχι μόνο δεν παραγκωνίζεται αλλά η παρουσία του στην διαδικασία της διαμεσολάβησης επιβάλλεται εκ του νόμου (αρθρ. 5 παρ.1 Ν.4640/2019). Άλλωστε, με τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους δρα καταλυτικά στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής και επωφελούς για τον εντολέα του λύσης συνεκτιμώντας τόσο τα έξοδα, όσο και τους κινδύνους που είναι συνυφασμένοι με την προσφυγή στα δικαστήρια. Πρώτα απ’ όλα, υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως τον πελάτη του για τη δυνατότητα διευθέτησης της υπόθεσής του μέσω της Διαμεσολάβησης, αφού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 3 και 44 του εν λόγω νόμου και μάλιστα επί ποινή απαραδέκτου της αγωγής, από 2-12-2019 είναι υποχρεωτική η επισύναψη στο εισαγωγικό δικόγραφο της τυχόν ασκηθείσης αγωγής, ενημερωτικού εγγράφου για τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση. (Δείτε το ενημερωτικό έγγραφο εδώ ). Συν τοις άλλοις, οι δικηγόροι των μερών (αν τους ζητηθεί) συμβάλλουν στη διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων που έχουν σχέση με την διαμεσολαβητική διαδικασία και ας μην λησμονούμε πως και οι δικηγόροι μπορούν να είναι και διαμεσολαβητές, εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.