image

Νέα Πάγια Ρύθμιση Οφειλών σε 24 ή 48 Δόσεις

Τί προβλέπει; Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις υπαγωγής; Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης;

Με την Υπουργική Απόφαση Α.1010/2020 - ΦΕΚ 187/Β/30-1-2020 δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 καθώς και σε εκείνους που εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 για νέα πάγια ρύθμιση των οφειλών τους.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στις 26/2/2020. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στην εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση αποτελεί η καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Όταν πρόκειται για Οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, στα Ελεγκτικά Κέντρα και στα Τελωνεία, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας  και τον Τελωνειακό Κώδικα, αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε-έως και 24 δόσεις.

Αντίθετα, για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, η δυνατότητα ρύθμισης εκτείνεται  σε -έως 48 δόσεις και καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των τριάντα ευρώ (30€).