Μετά από πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, αποτελεί πλέον νόμο του κράτους ο νέος Πτωχευτικός Νόμος 4738/2020 (ΦΕΚ A’ 207/27.10.2020) που έχει τίτλο "Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις" και ο οποίος θα ισχύσει από 1/1/2021 (αρ.308 ν.4738/2020).
Ο παρών νόμος εντάσσει σε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο και μία ενιαία διαδικασία όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους, πολύ δε μάλλον εναρμονίζεται πλήρως με την Οδηγία 1023/2019 της ΕΕ «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών».
Με το Νόμο 4738/2020 εισάγεται για πρώτη φορά ένας προληπτικός μηχανισμός για την έγκαιρη προειδοποίηση του πολίτη έτσι ώστε αυτός να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας. Δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες, πριν από την πτώχευση, να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας. Προϋπόθεση είναι το χρέος να κρίνεται βιώσιμο και να υπάρχει συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές, μέχρι και σε 240 δόσεις.
Επίσης, ο ως άνω νόμος ανατρέπει βασικές αρχές του πτωχευτικού δικαίου καθώς διευρύνεται ο κύκλος των υποκειμένων της πτώχευσης και αποσυνδέεται η πτωχευτική ικανότητα των φυσικών προσώπων από την εμπορική ιδιότητα, με αποτέλεσμα να κηρύσσονται σε πτώχευση όχι μόνο όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν οικονομικό σκοπό (αρ.76 ν.4738/2020). Εξακολουθούν να μην πτωχεύουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΟΤΑ, οι δημόσιοι οργανισμοί και τα νομικά πρόσωπα που ρητώς εξαιρούνται με νόμο από την πτώχευση.
Ακόμη, αν το χρέος του οφειλέτη δεν είναι βιώσιμο και δεν επιδέχεται ρύθμιση, τότε αυτός θα μπορεί να απαλλαγεί από αυτό κηρύσσοντας πτώχευση αφού προηγουμένως έχει ρευστοποιηθεί όλη την περιουσία του. Ωστόσο, η πτώχευσή του συνοδεύεται από την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, μιας και ο πολίτης θα μπορεί να επανέλθει στην οικονομική δραστηριότητα έπειτα από 1 ή 3 χρόνια από την κήρυξή του σε πτώχευση.
Τέλος, το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει μια σημαντική τομή στην ευθύνη των διοικούντων του πτωχεύσαντος νομικού προσώπου αφού αυτοί απαλλάσσονται εντός τριών ετών από την αίτηση για πτώχευση ή δύο ετών από την κήρυξη πτώχευσης (όποιο επέλθει νωρίτερα).
Δείτε τον ν.4738/2020 εδώ.