image

Ο ν.4855/2021 (ΦΕΚ 215/Α/12-11-2021) τροποποιεί τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφαρμόζεται από την δημοσίευσή του στo Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν σ’ αυτόν στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Τα άρθρα του Κ.Π.Δ. που τροποποιήθηκαν είναι πολλά αλλά αξίζει να αναφερθούμε στα σημαντικότερα που είναι τα κάτωθι:

  • Ο εισαγγελέας του ΑΠ έχει πλέον την ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού οργάνου όχι μόνο σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης, αλλά και επί κακουργημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας για τα οποία δύναται να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα (32ΚΠΔ).
  • Για να κινηθεί η ποινική δίωξη κατά ανηλίκων για πράξεις που αν τις διέπραττε ενήλικος, θα διατασσόταν προκαταρκτική εξέταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση ή αυτεπάγγελτη προανάκριση κατά το άρθρο 245 παρ. 2 και να προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνησή της (43ΚΠΔ).
  • Αν ο κατηγορούμενος για κακούργημα ή πλημμέλημα είναι ανήλικος, ο ανακριτής έχει την υποχρέωση να του διορίσει αυτεπαγγέλτως συνήγορο, χωρίς τη δυνατότητα παραίτησης από το δικαίωμα αυτό (99ΚΠΔ).
  • Πλέον στην ειδική δωσιδικία του 111 παρ. 6 ΚΠΔ εντάσσονται εκτός από τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα αρμοδιότητας μονομελούς εφετείου, αν δράστης είναι πρόσωπο ιδιάζουσας δωσιδικίας
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξέτασης των μαρτύρων-θυμάτων ώστε αυτή να γίνει με τον πιο ανώδυνο τρόπο (227, 228 ΚΠΔ).