image

Στα άρθρα 39 επ. του ν. 5024/2023 (ΦΕΚ 41/Α/24-2-2023) με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» ενσωματώθηκε η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, όπως αυτός ρυθμιζόταν από τον ν.4738/2020.

Υπό το νέο νομικό πλαίσιο ισχύουν τα κάτωθι:

#  Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό δίνεται και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Διευρύνεται έτσι το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού

#  Υπό προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής κατά την υποβολή οριστικής αίτησης του οφειλέτη για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του. Αν η υπάρχουσα ρύθμιση εξυπηρετείται, αυτή θα συνεχίζεται ως το τέλος.

#  Μειώνεται σημαντικά το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε σταθερό επιτόκιο 3%

#  Εντάσσονται στη ρύθμιση και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, όπως οφειλές προς τους δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ. Για τη διαγραφή οφειλών βεβαιωμένων στην φορολογική διοίκηση αρμόδια είναι μόνο αυτή.

#  Στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται πλέον, σε αντίθεση με το προϊσχύσαν δίκαιο,και όσοι έχουν οφειλές σε μόνο έναν φορέα.

#  Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε υφιστάμενους οφειλέτες οι οποίοι δεν παραιτήθηκαν έγκαιρα από τον προηγούμενο νόμο για τη εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών(Ν. 4469/2017)

#  Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις αιτίες απόρριψης των ρυθμίσεων. Με αυτόν τρόπο θα αυξηθεί η διαφάνεια, ώστε να μην αποκλείονται «αδικαιολογήτως και αυθερέτως» οι εν δυνάμει δικαιούχοι των ρυθμίσεων.

#  Οι οφειλέτες θα μπορούν πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τράπεζες, funds και Δημόσιο.

#  Προβλέπεται έκπτωση σε τυχόν πρόωρη εξόφληση δόσεων προς το Δημόσιο, ίση με όλους τους τόκους που αντιστοιχούν στην υπολειπόμενη διάρκεια της ρύθμισης, σε μια προσπάθεια ταχείας εξυπηρέτησης των δανείων.

#  Η διαδικασία της διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του Εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.