image

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Ν. 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις». Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει εκτός των ρυθμίσεων για τα δάνεια, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, την αποδοχή άμεσων πληρωμών IRIS, τους servicers, το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» και τη διάταξη για την παράταση υποβολής «πόθεν έσχες».

Ο νέος νόμος αφορά μεταξύ άλλων, άμεσα τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (εφεξής ΕΔΑΔΠ), τα πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, τους δανειολήπτες και τους νομικούς. Ειδικότερα:                                                                            

  • Προβλέπεται πλέον ρητά στον ν. 5072/2023 η εξαιρετική νομιμοποίηση όλων των διαχειριστών πιστώσεων, ως μη δικαιούχων διαδίκων.

Οι ΕΔΑΔΠ, νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι, να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, παρίστανται ή συμμετέχουν σε προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, αφερεγγυότητας και διευθέτησης οφειλών. Η διάταξη αυτή, εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που ο διαχειριστής πιστώσεων, αναλαμβάνει τη διαχείριση απαιτήσεων που έχουν τιτλοποιηθεί σύμφωνα με τον ν. 3156/2003.